maandag 15 juni 2009

Vergelijking van zonnepanelen of basis van amorf en kristallijn silicium

Als een doorsnee nederlands huishouden zijn volledige stroomverbruik uit zonne-energie wil halen, moet het systeem een capaciteit hebben van ca. 3.500 kWh per jaar.

Amorf of kristallijn. Onderstaand vergelijken we flexibele (thin film) zonnepanelen meten harde (traditionele ) zonnepanelen met een glasplaat.De traditionele (mono- en polykristallijne silicium) zonnepanelen hebben een vermogen van ca. 120 tot 140 Wp per m2.Thin film zonnepanelen (op basis van amorf silicium) hebben een opbrengst van 50 tot 70 Wp per m2. De thin film zonnepanelen hebben bovendien een lager rendement, maar zijn echter aanzienlijk goedkoper in aanschaf.

Levensduur. Thin film zonnepanelen hebben een levensduur van 15 tot 25 jaar. De levensduur van traditionele panelen bedraagt minimaal 25 jaar, waarbij het rendement langzaam terugloopt tot ca. 80 procent.

Rendement. Uitgaande van gemiddelde rendementen van 12% (traditioneel) en 6% (dunne film) is voor bovengenoemd huishouden 30 resp. 60 m2 aan zonnepanelen nodig.

De totale investering voor een systeem bestaat behalve uit de panelen o.a. uit de kosten voor bevestigingsmaterialen, kabels, een meter, een nieuwe groep en de koste van de omvormer (gelijkstroom naar wisselstroom).

Bij de subsidieregeling (SDE voor aanschaf van een PV-installatie) is bepaald dat met de huidige prijzen voor een PV installatie (PhotoVoltaïsch) gezien met een jaarlijkse opbrengst van circa 100 kWh / m2 en een gewenste terugverdientijd van 15 jaar de prijs per kWh voor een groot deel gecompenseerd wordt (zie SDE regeling SenterNovem). Kijk ook eens bij het Learning Center van SolarWindBioShop.

Leo Verkoelen

Geen opmerkingen: