dinsdag 26 november 2013

Goed Nieuws voor Zonnepanelen | BTW teruggave een feit door besluit Europese Hof


Het Europese Hof heeft onlangs geoordeeld dat een particulier voor de BTW als ondernemer wordt aangemerkt als hij de opgewekte elektriciteit aan het elektriciteitsnet teruglevert.  Men ging er tot voor kort vanuit dat  deze particulieren geen ondernemers waren. Het Europese Hof is tot een andere conclusie gekomen.
Dat betekent dat u  21% BTW kunt besparen op de aanschafkosten van uw zonnepanelen systeem en nog eens 6% op de installatiekosten. Dit is in principe bindend voor alle EU-lidstaten.
Hoe BTW over een zonnestroom systeem terugkrijgen?
Bent u particulier en heeft u onlangs zonnepanelen laten plaatsen of zelf geplaatst dan adviseren we u zich zo spoedig mogelijk bij de Belastingdienst aan te melden als BTW-ondernemer (de Kamer van Koophandel schrijft eigenaren van zonnepanelen niet in als ondernemer). U kunt dan mogelijk gedeeltelijk of geheel de betaalde BTW terugkrijgen..

Waarom niet te lang wachten?
Uit een besluit van de Staatssecretaris  blijkt dat u uiterlijk bij de BTW-aangifte over het tijdvak waarin de omzetbelasting aan u in rekening is gebracht duidelijk moet aangeven dat u de panelen tot uw BTW-ondernemingsvermogen wilt rekenen. De datum waarop u de factuur van zonnepanelen en  evtl. installatie heeft ontvangen geldt. Doet u de aangifte niet op tijd, dan kan de Belastingdienst  het standpunt innemen dat u een en ander niet tot uw ondernemingsvermogen mag rekenen.
Deze uitspraak van het Europese Hof gaat de Nederlandse staat geld kosten. Het zal niemand verbazen als de wetgever snel met een aanpassing van de wet komt.

U kunt gelijktijdig een ontheffing aanvragen voor de te betalen BTW, zolang de te betalen BTW per saldo lager is dan EUR 1.346,-  per jaar. Als particulier blijft u normaliter onder dit bedrag. Hierdoor ontstaat de gunstige situatie dat u de BTW over de aanschaf terug kunt vragen en voor de te betalen BTW ontheffing kunt vragen. Deze formaliteit is dus een eenmalige zaak.

Vraag nu snel een offerte en profiteer van 0% BTW.  Je weet nooit hoe lang het blijft. Uw leverancier van zonnepanelen kan dit voor u regelen of u door verwijzen naar kantoren die dit voor een redelijk bedrag voor u kunnen doen.

Geen opmerkingen: