zondag 12 mei 2013

Van Zonnegod tot zonnecollectoren, zonnecellen, zonnepanelen en gratis zonne-energie

Zonne-energie en zonnepanelen sinds de Oudheid. Sinds generaties wordt de zon gezien als belangrijk voor ons leven. Oude culturen aanbidden vaak de zon. In het oude Griekenland werd passieve zonne-energie al meegenomen in de constructie van huizen en steden. In de 19de eeuw was er geen gemakkelijke manier om water te verwarmen. De eerste zonnecollector werd in 1891 in de USA gepatenteerd.  Vanaf deze tijd werden o.a. in Californië en Florida veel daken van woonhuizen voorzien van een zonnecollectoren voor het maken van warm water. Door de ontdekking van grote gasvelden werd energie zo goedkoop dat de industrie van zonnecollectoren in verval raakte. Gevolg door een periode van bloei en nogmaals een terugval toen de elektricteits maatschappijen goedkope stroom gingen leveren.

In 1839 heeft Edmund Becquerel ontdekt  dat sommige materialen onder invloed van licht stroom produceren. In de komende 50 jaren werden selenium zonnecellen ontwikkeld met een rendement van slechts 1 tot 2%. Eerst in 1953 ontdekte een medewerker van Bell Labs bij het werken met  silicium bij toeval een zonnecel op basis van silicium die veel meer rendement gaf dan de tot dan toe gebruikte cel op basis van selenium. Vanaf 1950-1960 werden zonnecellen met succes gebruikt voor de ruimtevaart satellieten.


Omdat zonnecellen steeds goedkoper werden, konden ze gebruikt worden op afgelegen locaties waar de vraag naar elektriciteit gering was, zoals voor bushokjes,straatverlichting, noodverlichting, etc.|


De laatste 20 jaar is de zonnecellen industrie enorm gegroeid; omzetten tot het 200-voudige.  Voor afgelegen locaties worden zonnecellen niet meer beschouwd als een alternatieve bron van energie, maar als de meest effectieve oplossing. Instituten als de Wereldbank en  de Verenigde Naties beschouwen zonnecellen als het belangrijkste middel om “voor de eerste keer een praktische oplossing voor communicatie te bieden voor algemeen gebruik”. Zonnecellen produceren elektriciteit zonder de milieuvervuiling van diesel generatoren. De toegenomen vraag naar elektriciteit veroorzaakt overbelasting van het net, vergelijkbaar met files op de autowegen. Zonnepanelen op het dak of vrijstaand kunnen zorgen voor het grootste deel van de elektriciteit die  huizen en gebouwen nodig hebben. Mini-elektriciteitsnetten op basis van zonnepanelen zullen in de naaste toekomst bij een tekort aan stroom het net vullen, zodat het voltage niet onder het minimum zakt. De wereld zal meer en meer zonne-energie gaan gebruiken. Dit is goed, omdat minder gebruik gemaakt hoeft te worden van fossiele brandstoffen en de luchtvervuiling en “gobal warming” worden beperkt.

Geen opmerkingen: