maandag 22 april 2013

Welke omvormer kiezen voor mijn solar-systeem aan huis

Welke omvormer moet ik kiezen? Een omvormer voor zonne-energie is een omvormer die gelijkstroom afkomstig van zonnepanelen omzet in wisselstroom van de goede spanning en frequentie, zodat de stroom direct geschikt is voor alle standaard apparatuur en de overmaat stroom teruggeleverd mag worden aan het elektriciteitsnet.

De werking van een omvormer is gebaseerd op de eigenschappen van zonnecellen. De kunst is om zoveel mogelijk energie uit de zonnecellen te halen. De omvormer zal zich op het hoogste vermogen dat op elk moment beschikbaar is dienen in te stellen.
Het maximale vermogen is de hoogste opbrengst van het product van spanning x stroom. Men spreekt over Maximum Power Point (MPP).

De zonnecellen zelf produceren een lage spanning van ca. 0,5 Volt. Ze worden daarom in serie geschakeld (zonnepanelen hebben meestal 60 of 72 zonnecellen). Een zonnepaneel kan ongeveer 40 V leveren; ze worden in serie geschakeld. Op deze manier komt men tot een spanning van ca. 600 Volt. Veel omvormers kunnen zelfs een ingangsspanning van 1000 Volt verdragen.

Het voordeel is dat de stroomsterkte beperkt blijft en daardoor dus de koperdraden en verbindingen dun en eenvoudig kunnen zijn.
Het nadeel is dat als er door schaduw, sneeuw of verontreiniging een aantal zonnecellen wordt afgedekt, dat deze als barriere kunnen dienen voor de gehele stroomketen. Met behulp van diodes wordt voorkomen dat de zonnecellen te warm gaan worden of zelfs in brand gaan.

De meest gebruikte omvormers voor standaardsituaties (bv. woonhuizen) zijn o.a. a) string-omvormers dwz een string van zonnepanelen heeft één omvormer, b) multi-string omvormer dwz. meerdere strings van zonnepanelen zijn aangesloten op één omvormer en c) de paneel omvormer (bv. Micro omvormer type Enphase) dwz ieder paneel heeft zijn eigen omvormer.

Deze micro omvormesr zijn nog relatief duur en worden daarom weinig toegepast. Sinds enige tijd zijn diverse bekende fabrikanten van omvormers ook in de opkomende markt voor micro-omvormers actief geworden.

De meest gebruikte omvormers voor consumenten installaties hebben een capaciteit van 600 tot zo’n 10.000 Wp.
De levensduur van een omvormer is 10-15 jaar. Dit is dus veel minder dan de zonnepanelen (25 jaar of meer).
Voor windturbines worden speciale hiervoor ontwikkelde omvormers gebruikt.
De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in een standaard voor het net geschikte wisselstroom.

Enige bekende fabrikanten van omvormers zijn: SMA, Mastervolt, Fronius, AEG, Danfoss, Power One en Omnik (momenteel in totaal meer dan 60 fabrikanten

MONITORING. Moderne omvormers slaan meestal de gegevens over de opbrengst op, zodat het mogelijk is om de prestaties van het systeem te volgen bv. door een display op de omvormer welke uitgelezen kan worden. Vaak kun je de gegevens ook direct doorsturen bv. via een USB-aansluiting naar een PC.

Geen opmerkingen: