Een huis gebruikt energie in de vorm van electriciteit, verwarming, airco, ventilatie en warm water. Door aanschaf van apparatuur met het eco-label, vloerverwarming i.p.v. radiatoren, ventilatie met warmte terugwinning, betere isolatie van kruipruimte, wanden en dak, evenals twee-/driedubbele beglazing, afdichting van kieren e.d. bereikt u al enorm reductie van de energiebehoefte.
Een passief huis is een huis dat zodanig ontworpen is dat opbrengst en verbruik van energie in evenwicht zijn, een zgn. nul-energie huis. Hiervoor is meestal de installatie van zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp nodig..
De Scandinavische firma VKR (beter bekend van de Velux dakvensters) is nog een stapje verder gegaan en heeft een Active House laten ontwerpen, waarbij meer energie geproduceerd wordt dan er verbruikt wordt.
Een passief huis (populair in Duitsland, Oostenrijk en Scandinavie) is supergoed geisoleerd, en luchtdicht, zodat een minimum aan energie nodig is. Ramen alleen aan de zonzijde.
Het Active House heeft ramen aan alle zijden van het huis. Het huis staat op de zonzijde gericht en heeft de ideale hellingshoek. De van de zon afgekeerde zijde heeft daardoor een relatief steil dak. In de zomer produceren de zonnepanelen een overmaat aan energie die aan het electriciteitsnet geleverd wordt. In de winter wordt het tekort van het net betrokken. De geplaatste zonnecollectoren leveren 50 tot 60% van de warmwater behoefte, aangevuld door een electrische waterpomp en een warmtewisselaar systeem.
Alle systemen worden gecontroleerd door een computer. Het huis maakt zeer comfortabel leven mogelijk. De enigste concessie die gedaan is: geen droogtrommel, want dit is een grote energievreter.
Leo Verkoelen
dinsdag 8 september 2009
Eco vriendelijke huizen komen er aan
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten