zaterdag 7 november 2009

Kan een Groene Economie de volgende crisis in de kiem smoren?


Door nu meer te investeren in locale opwekking van
alternatieve energie scheppen we werkgelegenheid en kunnen te zijner tijd onze kennis met profijt exporteren. De subsidies voor innovaties op de gebieden energie, gezondheid en milieu zijn te klein om enig effect te veroorzaken.
Voor het bereiken van een omslagpunt is meer nodig. Het is belangrijk dat de overheid hierbij helpt. In landen als Duitsland en Frankrijk wordt voortvarend gewerkt. Onder aanvoering van president Obama zien we dat er ook in de USA haast wordt gemaakt. De weg naar een groene en dus meer duurzame economie is lang, maar is de enige mogelijkheid om “korte termijn denken” te beperken en de eenzijdige oriëntatie op geld (superbonussen over omzet) onder controle te krijgen.
Kennis is de motor van toekomstige nieuwe banen en voor een duurzame groei van de economie.
De consument wil en eist steeds meer een gezonder,
duurzamer en groener bestaan. In plaats van nieuwe kantoren en bedrijfsgebouwen te bouwen kan men beter de bestaande renoveren volgens de nieuwste technieken. De “cradle to cradle” gedachte wint aan kracht, maar wordt nog te weinig toegepast. Ook de econoom Prof. Heertje pleit voor de overgang naar een zgn. “Echte Economie”.

Leo Verkoelen (serial entrepreneur)

woensdag 7 oktober 2009

Duurzaam Bouwen met Solar Roof Shingles

Dakbedekking van de naaste toekomst: Dow Chemical werkt aan een nieuwe lijn van solar roof shingles. In de USA worden meestal shingles gebruikt als dakbedekking voor hellende daken. De introductie van de solar shingles vindt plaats in 2010.

De solar shingles worden gemaakt uit dunne film zonnecellen (CIGS) , welke het zonlicht efficiënter omzetten in electriciteit dan de traditionele zonnecellen op basis van silicium. Met deze nieuwe shingles kan een dakbedekking in 10 uren worden aangebracht vergeleken met 20 tot 30 uren voor traditionele panelen. Zonnecellen kunnen worden geïntegreerd in wanden, daken en beglazing van woonhuizen, kantoren en bedrijfsgebouwen.

Leo Verkoelen

donderdag 1 oktober 2009

Ecologisch Bouwen en Alternatieve Energie



De nieuwe rijkdom komt eraan. Hoe zuidelijker je woont des te meer kun je profiteren van zonne-energie. Dit geldt eveneens voor wind-energie als je woont in gebieden met veel en bij voorkeur stabiele wind. Voordat je geld investeert in zonnepanelen, een windmolen, geo-energie of een biovergister is het zaak om als eerst goed te isoleren. Wat je hiermee verdient, hoef je dus niet meer te compenseren met de een of andere vorm van
alternatieve energie.

Een thema dat in de toekomst aan kracht zal winnen is ECOLOGISCH BOUWEN. Een van mijn GCE-collega’s (Kees Dol) schrijft hier enthousiast over. Onderstaand een klein deel uit een van zijn blog-berichten “Alternatieve energie middels Ecologisch Bouwen houdt meer in dan alleen bouwen met milieuvriendelijke bouwmaterialen:
1. Rekening houden met je gezondheid. Een gezond woon- en leefklimaat scheppen. Je gebruikt natuurlijke, milieuvriendelijke bouwstoffen. Ecologisch Bouwen gaat voor mij persoonlijk nog een stapje verder: Je tracht ook stralingsvrij te bouwen en te wonen. Voor zover dat mogelijk is natuurlijk. Nog een stapje verder is bouwen volgens de natuurwetten en universele principes (denk b.v. aan Feng Shui en Vastu). Als we dan toch gezond willen bouwen en wonen gooien we alles in de strijd; we sluiten niets uit. “ (zie ook
www.hetecologischbouwen.nl )

Leo Verkoelen
serial entrepreneur

Hydro Alternatieve Energie


Hydro Alternatieve Energie is het gebruik van ’s werelds schoonste en goedkoopste vorm van natuurlijke energie, en dat is water. Door het plaatsen van turbines in kustwateren, waar de getijden zorgen voor een constante eb en vloed reduceren we de hoeveelheid energie die door kolen en aardolie geproduceerd wordt. Kolen en bruinkool worden beschouwd als een voorname bron van smog, zure regen, global warming en toxisch vervuilde lucht. Deze verontreinigingen van lucht, bodem en water ruïneren op termijn onze mooie planeet aarde. Getijden energie is veilig en in ruime mate beschikbaar.

Het is belangrijk dat de komende jaren continue gewerkt wordt aan de verbetering van alle theoretisch mogelijke bronnen van
alternatieve energie. Omdat fossiele brandstoffen een keer opraken, moet onderzoek doorgaan. Elke onderzoek zorgt voor nieuwe werkgelegenheid en vormt op termijn een sector voor investeerders.

Getijden-energie beïnvloed niet of nauwelijks de fragiele natuurlijke ecosystemen, geen invloed op de visstand of ander zeeleven, noch veranderen ze het landschap (windturbines).

Getijden energie en andere vormen van alternatieve energie zullen op termijn invloed hebben op de verdeling van rijkdom op aarde.

Meer over alternatieve energie, groene wereld en misschien energie uit de ruimte vind je op
www.solarwindbioshop.com

Leo Verkoelen
Chemisch ingenieur, piloot en serial entrepreneur

dinsdag 8 september 2009

Zonnepanelenfarms in de Sahara of directe energie uit de ruimte



Wetenschappers van verschillende europese landen plannen een nieuw super netwerk op gedeelde basis voor de lidstaten. Het netwerk zal gebruikmaken van nieuwe gelijkstroom lijnen voor de transmissie van energie over lange afstanden ( in tegenstelling tot de huidige hoogvoltage wisselstroomkabels). Energieverlies in DC stroomdraden (gelijkstroom) is veel geringer dan bij AC (wisselstroom).
Denemarken en Engeland kunnen windenergie exporteren en IJsland geothermische energie, zodra ze overcapaciteit hebben.
Het doel van het supernetwerk is hernieuwbare zonne-energie oogsten in de Sahara en doortransporteren naar Europa.
Omdat aanbod van windenergie wisselend is kan door de combinatie van een netwerk bestaande uit windenergiecentrales en zonnepanelenfarms gezorgd worden voor voldoende aanbod.
Voor grote zonnepanelen-farms in Africa zijn enorme investeringen in tijd en geld nodig. Veel geld is ook nodig voor het aanleggen van het benodigde netwerk voor transport van de opgewekte stroom. De kracht van het zonlicht in de Sahara is veel intenser dan in noord europa. Rendement ca. 3 x hoger in de Sahara dan in Nrd Europa.
Meer info over futurische projecten op http://www.solarwindbioshop.com/future.htm

Leo Verkoelen

Eco vriendelijke huizen komen er aan

Een huis gebruikt energie in de vorm van electriciteit, verwarming, airco, ventilatie en warm water. Door aanschaf van apparatuur met het eco-label, vloerverwarming i.p.v. radiatoren, ventilatie met warmte terugwinning, betere isolatie van kruipruimte, wanden en dak, evenals twee-/driedubbele beglazing, afdichting van kieren e.d. bereikt u al enorm reductie van de energiebehoefte.

Een passief huis is een huis dat zodanig ontworpen is dat opbrengst en verbruik van energie in evenwicht zijn, een zgn. nul-energie huis. Hiervoor is meestal de installatie van zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp nodig..

De Scandinavische firma VKR (beter bekend van de Velux dakvensters) is nog een stapje verder gegaan en heeft een Active House laten ontwerpen, waarbij meer energie geproduceerd wordt dan er verbruikt wordt.
Een passief huis (populair in Duitsland, Oostenrijk en Scandinavie) is supergoed geisoleerd, en luchtdicht, zodat een minimum aan energie nodig is. Ramen alleen aan de zonzijde.


Het Active House heeft ramen aan alle zijden van het huis. Het huis staat op de zonzijde gericht en heeft de ideale hellingshoek. De van de zon afgekeerde zijde heeft daardoor een relatief steil dak. In de zomer produceren de zonnepanelen een overmaat aan energie die aan het electriciteitsnet geleverd wordt. In de winter wordt het tekort van het net betrokken. De geplaatste zonnecollectoren leveren 50 tot 60% van de warmwater behoefte, aangevuld door een electrische waterpomp en een warmtewisselaar systeem.
Alle systemen worden gecontroleerd door een computer. Het huis maakt zeer comfortabel leven mogelijk. De enigste concessie die gedaan is: geen droogtrommel, want dit is een grote energievreter.

Leo Verkoelen

maandag 15 juni 2009

Wat zijn de voordelen van alcohol voor uw auto?

What are the benefits of alcohol?1 - Cheaper at the gas pump: Alcohol is on average 25% cheaper than gasoline2 - Better mileage: Alcohol has 105 octanes and burns better at higher speeds3 -

Renewable resource: Alcohol comes from the fermentation of sugarcane, corn, etc., unlike gasoline that comes from oil that eventually will run out4 - Less pollution: Alcohol burns clearer than gasoline and does not carry the lead and other heavy metals that come with gas and that eventually get to the atmosphere.

Also, it is BIODEGRADABLE and water-based, unlike gasoline.Where does alcohol come from?From the natural fermentation of sugar-rich products, such as sugarcane, corn, garbage, paper, etc. In fact, it is created naturally in the soil as leaves and other dirt deteriorates, so it´s a NATURAL product unlike gasoline, which is an artificial petroleum byproduct.What is the country where alcohol has caught up the best?Brazil. No doubt about it.

In fact, there are no longer vehicles in Brazil running on pure gasoline, as the country has running 1/2 of its entire fleet on 100% alcohol for over 30 years. And this where our technology comes from!What is E15 and E85 I hear often?E85 is gasoline with 15% alcohol. E85 is the opposite: 85% alcohol with 15% gasoline, and it´s the best choice for transportation!Where do I buy E85?There are nearly 1900 gas Stations in the US with on E85 ethanol fuel and this number is expected to double in a little over a year as service stations are being offered incentives from Government and Ethanol Industry grants up to $30,000 to install E85 Fuel pumpsI heard that the production of alcohol might hinder the production of food. Is it true?We support the production of alcohol from SUGARCANE.

In fact, corn-based alcohol needs 4 times more land due to its lower sugar content and it is 7 times less efficient than sugarcane (see the NY times article). Also, corn is edible, while sugarcane is just a grass that can at best be only chewed on.Where can I learn more?There are several articles in the web, like for example here and here. Good articles on alcohol and Brazil can be found here and here (ref. www.1hourflex.com)

Leo Verkoelen

Vergelijking van zonnepanelen of basis van amorf en kristallijn silicium

Als een doorsnee nederlands huishouden zijn volledige stroomverbruik uit zonne-energie wil halen, moet het systeem een capaciteit hebben van ca. 3.500 kWh per jaar.

Amorf of kristallijn. Onderstaand vergelijken we flexibele (thin film) zonnepanelen meten harde (traditionele ) zonnepanelen met een glasplaat.De traditionele (mono- en polykristallijne silicium) zonnepanelen hebben een vermogen van ca. 120 tot 140 Wp per m2.Thin film zonnepanelen (op basis van amorf silicium) hebben een opbrengst van 50 tot 70 Wp per m2. De thin film zonnepanelen hebben bovendien een lager rendement, maar zijn echter aanzienlijk goedkoper in aanschaf.

Levensduur. Thin film zonnepanelen hebben een levensduur van 15 tot 25 jaar. De levensduur van traditionele panelen bedraagt minimaal 25 jaar, waarbij het rendement langzaam terugloopt tot ca. 80 procent.

Rendement. Uitgaande van gemiddelde rendementen van 12% (traditioneel) en 6% (dunne film) is voor bovengenoemd huishouden 30 resp. 60 m2 aan zonnepanelen nodig.

De totale investering voor een systeem bestaat behalve uit de panelen o.a. uit de kosten voor bevestigingsmaterialen, kabels, een meter, een nieuwe groep en de koste van de omvormer (gelijkstroom naar wisselstroom).

Bij de subsidieregeling (SDE voor aanschaf van een PV-installatie) is bepaald dat met de huidige prijzen voor een PV installatie (PhotoVoltaïsch) gezien met een jaarlijkse opbrengst van circa 100 kWh / m2 en een gewenste terugverdientijd van 15 jaar de prijs per kWh voor een groot deel gecompenseerd wordt (zie SDE regeling SenterNovem). Kijk ook eens bij het Learning Center van SolarWindBioShop.

Leo Verkoelen

zaterdag 16 mei 2009

Alternatieve Energie Opwekken of Prioriteit aan Energie Besparen



Groene Energie opwekken middels
zonne-energie, wind-energie of biomassa als doe-het-zelver of door een installateur is de trend. Voordat u echter kiest voor Groene Energie is het belangrijk om te kijken wat u aan Energie Besparing kunt doen.

Met meestal simpele veranderingen aan uw huis, kunt u geld sparen, terwijl u tevens het comfort van uw huis verbetert en helpt de klimaatverandering te beperken. Een energiezuinig huis heeft zin (Het Energie Passief Huis= Nul Energie Huis is in opkomst). U bent jaarlijks goedkoper uit met een energie zuinig huis en het kan een belangrijk element zijn als u uw huis te koop wil aanbieden. Omdat in een doorsnee huis ongeveer de helft van alle warmte verloren gaat door muren, ramen en dak is het de moeite waard om te checken of uw huis voldoende is geisoleerd. Kies bij voorkeur voor isolatie en dubbele beglazing een bedrijf in uw naaste omgeving.

Door toepassing van onderstaande maatregelen kunt u de energie rekening behoorlijk reduceren, terwijl tevens de uitstoot van koolzuur (CO2-emissie) omlaag gaat.Spouwmuren
Ongeveer een derde van alle warmte gaat in een niet geisoleerd huis verloren door de wanden. Spouwmuur-isolatie is een geweldige manier om de hoeveelheid energie te reduceren die u nodig hebt om uw huis te verwarmen. Het scheelt wezenlijk op uw brandstofrekening. Hebt u massieve buitenmuren dan kunt u deze isoleren door isolatie aan de buitenzijde of aan de binnenzijde aan te brengen.

Vloeren
Huizen zijn vaak voorzien van een kruipruimte die geisoleerd kan worden met o.a. gespoten PUR-schuim.

Daken
Dak-isolatie kan u aanzienlijk schelen op de energierekening. Hiervoor kunt u o.a. panelen van glaswol, steenwol, polystyreen of polyurethaan gebruiken.

Tochtspleten
In een huis gaat vaak wel 20% van de warmte verloren door ventilatie en tocht. Hiervoor zijn simpele oplossingen beschikbaar, zoals afkitten met 1-comp. PUR-schuim in spuitbus, tochtstrippen aanbrengen onder deuren, bij brievenbussen e.d.

Beglazing
Dubbele beglazing reduceert wezenlijk het energieverlies en verhoogt bovendien het wooncomfort. Bij dubbele (tegenwoordig ook al vaak driedubbele) beglazing zijn de glasplaten van elkaar gescheiden door een laag stilstaande lucht, waardoor tevens geluid overlast verminderd wordt evenals hinderlijke condensatie op de ruiten.

Tank-isolatie
Het isoleren van warmwatertanks en leidingen houdt het water langer warm en spaart energie.

TRENDS
Het gebruik van lage-temperatuur-verwarming neemt sterk toe.Vloerverwarming is hiervan een duidelijk voorbeeld.

Leo Verkoelen

Alternatieve Energie en Isolatie tegen Warmte en Koude

Zodra u voor uw woonhuis of bedrijfspand gaat nadenken over Alternatieve Energie moet u eerst beginnen met het in kaart brengen van waar u energie gebruikt en hoeveel (douchen, verwarming, airco, wassen en strijken, verlichting, etc.). Vervolgens controleert u of de gebruikte apparaten voldoende bij de tijd en dus energiezuinig zijn. Daarna gaat u de warmteverliezen op een rijtje zetten. Hiertoe horen verlies door ramen (enkel glas isoleert slecht), muren (hebt u spouwmuren met voldoende isolatie), slecht afgedichte tochtspleten bij raam- en deurkozijnen, hoe is de isolatie van uw vloeren (geïsoleerde kruipruimte?), hoe is de isolatie van uw pannen dak, plat dak en eventuele lichtkoepels. Zodra u dit alles in beeld hebt, kunt u goed bepalen waar u de meeste besparing kunt halen tegen de minste kosten door beter te isoleren en door verouderde apparatuur te vervangen. Nu weet u uw werkelijke energiebehoefte.

Met deze basis als uitgangspunt kunt u uw zoektocht uitbreiden naar Alternatieve Energie, waarbij we in eerste instantie denken aan
zonnepanelen (groene stroom) en zonnecollectoren in de vorm van zonneboilers (groene warmte voor warmwatervoorziening), vervolgens kijkt u naar de mogelijkheden van het opwekken van windenergie middels een eigen windmolen een mini windturbine. Voor een windmolen gelden veel meer wettelijke regels (gemeente en overheid) dan voor het plaatsen van zonnepanelen. Als laatste komt bio energie middels vergisting van groen afval. Biovergisting middels kleine installaties wordt nog weinig aangeboden.

Bent u enthousiast over het thema Alternatieve Energie en Groene Wereld vergroot dan uw kennis door u aan te melden bij
SolarWindBioShop . Het is leerzaam en helpt u bij het maken van de juiste keuzes. Een ding is zeker, alles wordt anders en wij streven ernaar om het begrip Alternatieve Energie te zijner tijd te kunnen omdopen tot FREE ENERGY voor arm en rijk.

Leo Verkoelen en partners

donderdag 14 mei 2009

Alternatieve Energie en Groene Wereld als drijvende kracht


Het geld ligt voor het oprapen, maar je moet het wel zien en vooral beginnen. Dit is deel 2 van mijn persoonlijk verhaal over ALTERNATIEVE ENERGIE en GROENE WERELD.Korte tijd later begon ik met een nieuwe activiteit nl. Het E.O.C. LEUDAL (dit stond voor
Energie Onderzoek Centrum Leudal, toegegeven een grote naam voor een klein bedrijf) en had tot doel kennis over kleine windmolens, energiebesparende produkten en kennis over bio-vergassing te stimuleren.

Door mijn opleiding als ingenieur chemie had ik kennis en vooral veel interesse in het thema “omzetten van organische afvalprodukten middels vergisting”. Tanks en reactorvaten uit gewapend polyester (mijn business) zijn zeer goed bestand tegen een agressief milieu. Kennis van energiebesparing middels isolatie bracht ik via nieuwsbrieven en andere direct marketing activiteiten over naar ondernemers en consumenten. Mijn eigen business hield zich bezig met produktie en verkoop van o.a. polyurethaan-systemen, waarvan de toepassing als hoogwaardig isolatieschuim (wandpanelen, spouwmuren, kruipruimte, dakpanelen) niet meer weg te denken is.

Over het thema “kleine windmolens” heb ik een aantal workshops gehouden voor studenten en hobbyisten. Vanwege mijn interesse in luchtvaart (ik had de amerikaanse PPL Private Pilot Licence) kon ik veel vertellen over stromingsprofielen (belangrijk voor de vormgeving van de rotorbladen) in combinatie met polyester-glasvezel laminaat (nu meestal composites genoemd). Kunststof is licht en sterk, rot niet en corrodeert niet, dus ideaal voor onderhoudsvrije toepassingen. Het project EOC Leudal is lang geleden geruisloos gestopt.

De thema’s zon en wind als basis voor alternatieve energie en voor een gezond en rijk leven zonder stress hebben echter mijn volle belangstelling. By the way … ik ben getrouwd met een Braziliaanse uit Salvador (Bahia-Brasil), de stad met een zeer schone lucht en men zegt dat het de stad is met de meeste zonnedagen per jaar, om over carnival maar te zwijgen. In mijn volgende blog ga ik jullie, fans van alternatieve energie en een groene wereld, om hulp vragen.

Leo Verkoelen (uitvinder en serial entrepreneur)

Alternatieve Energie als drijvende kracht voor mij als ondernemer


Ondernemer zijn zit bij mijn familie in het bloed. De naam
“Verkoelen” kom je vaak tegen op het gebied van dakbedekking, handelaren in textiel, bouwmaterialen en nog andere zaken. Als jongeman was ik gefascineerd door chemie die toen sterk in opkomst was. Roeren, mengen, koken, destilleren, vergassen etc,. waren de dingen waar ik me in mijn vrije tijd mee bezig hield. Verder wou ik vliegen als een vogel. Mijn eerste experiment was als 8-jarige door met een oude paraplu van mijn moeder, die als parachute moest dienen, van de top van de hoogste kersenboom af te springen. Experiment kordaat uitgevoerd. Resultaat nul. Een paar jaren later probeerde ik een eigen vlieger meer draagkracht te geven door met een kingsize model vlieger te starten vanaf een hoge schoorsteen (hoogtevrees zit niet in de familie, vele kerken en kastelen zijn door mijn familie voorzien van leidaken). Bij de afsprong trok ik een deel van de oude schoorsteen om en kwam met een harde smak op een lager liggend eterniet dak terecht. Gevaarlijk experiment, tevens laatste, gelukkig redelijk goed afgelopen.

Wat heeft dit te maken met
alternatieve energie, bescherming van het milieu, cradle to cradle, en Groene Wereld. Heel veel, ziehier de rode draad. Na mijn studie chemie en gelijktijdig een bedrijfje opstarten (dit ging uiteraard niet samen) ging ik werken bij bekende ondernemingen in de chemie. Korte tijd later startte ik mijn eigen bedrijf op het gebied van koudhardende kunststoffen. De grote bloei van de chemie maakte een nieuw probleem zichtbaar nl. VERVUILING van LUCHT en BODEM. Hier moesten oplossingen voor gezocht worden. Wetgeving kwam “de vervuiler betaalt”. Door onderzoek samen met grote chemieconcerns en universiteiten werd de luchtvervuiling aangepakt door direct bij de produktie de vrijkomende gassen te binden of te neutraliseren. Bodemvervuiling werd aangepakt door fabrieksvloeren te voorzien van naadloze gietvloeren. Verpakkingsmateriaal werd gereduceerd door gebruik van retour-emballages en door meer vervoer in tanks. In de periode 1975-1980 begon de aandacht voor het milieu sterk te groeien. Hier vertel ik morgen meer over.

Leo Verkoelen (piloot en serial entrepreneur)

zaterdag 25 april 2009

Doorbraak kleine windmolens nog niet in zicht

Op het gebied van grote windturbines is wereldwijd veel onderzoek en veel ervaring opgedaan. Het is bekend dat op een hoogte van meer dan 100 meter boven de grond het aanbod van wind vrij stabiel wordt en dat bij een bladdiameter van meer dan 80 meter, mits geplaatst in een gebied met veel wind, de resultaten goed zijn. Dit alles geldt niet voor kleine turbines die je op een huis, een flatgebouw of in een weiland bij een boerderij kunt plaatsen.

Een praktijkonderzoek naar het rendement van kleine turbines is onlangs afgerond en de resultaten geven aan dat er nog veel onderzoek moet gebeuren ( voor nadere info zie o.a. www.olino.org .) Als beste kwamen uit het onderzoek naar voren de Skystream (sss) en de Montana (Fortis..). De technologie van kleine windmolens is nog niet voldoende uitontwikkeld. Eer valt nog veel te onderzoeken, te testen en te verbeteren. De rendementen zullen zeker nog omhoog gaan.

De kwaliteit van kleine windturbines moet wezenlijk beter worden. Bij zonnepanelen is het onderhoud minimaal, terwijl bij kleine windturbines van alles kapot kan gaan (denk aan generator etc). Bij de beoordeling van zonnepanelen of windmolen moet je o.a. letten op a) aanschafprijs, b) vergunningen procedure, c) onderhoudskosten, d) geschatte levensduur en e) referenties.

Leo Verkoelen

donderdag 23 april 2009

Hybride auto’s en hybride energievoorziening hebben de toekomst


Dagelijks verschijnen er wereldwijd honderden artikelen over het thema “duurzame energie”. In een recent artikel van
ScienceGuide (het nieuwsmagazine voor de kennissector) staan een aantal interessante gedachten van hoogleraar Henk Moll over dit thema.Hij adviseert o.a. om zo snel mogelijk over te schakelen op een breed scala alternatieve energiebronnen, zoals warmte-koude-opslag, windenergie en biomassa.

Het is onmogelijk om binnen nu en 25 jaar alle huizen en bedrijfsgebouwen af te breken en te vervangen door constructies die veel energiezuiniger zijn. Wat we wel kunnen doen is handig gebruik maken van de huidige trends naar energiebesparing. Iedereen wil geld sparen. Dat is het eerste verdient. Beter isoleren is de meest voor de hand liggende optie. Heel goed, maar nog onvoldoende toegepast is het in kaart brengen van uw energieverbruik, zodat je beter in beeld krijgt waar je kunt besparen.

De energievoorziening in de toekomst zal hybride zijn nl. een deel middels grootschalige electriciteitsvoorziening (een grote centrale produceert efficiënter en dus goedkoper dan een kleine) en anderzijds vele lokale toepassingen van hernieuwbare energiebronnen.

Nieuwe industrieterreinen en woonwijken moeten uiteraard duurzaam gemaakt worden. Volgens hoogleraar Henk Moll kan dit betekenen dat ze geen gasaansluiting krijgen, omdat deze energiebron over 25 jaar op is.

Kijk voor meer informatie en practische oplossingen regelmatig eens op de site
www.solarwindbioshop.com

Leo Verkoelen

woensdag 22 april 2009

De opkomst van alternatieve hernieuwbare energie


De moderne wereld gebruikt veel energie . Het heeft jaren geduuurd voordat het thema milieu voldoende op zijn waarde werd geschat. Dit geldt ook nu weer voor alternatieve energie, klimaatverandering en de sociale problemen die hiermee gepaard gaan. Het is interessant dat politici nu steeds meer “groen” gaan denken.

Duitsland is inmiddels toonaangevend op het gebied van
windenergie en zonneenergie. Gouverneur Schwarzenegger van Californie heeft een groot zonne-energie plan gelanceerd. En wat te denken van Brazilie. Dit land gebruikt al vele jaren ethanol (op basis van suikerriet) als brandstof voor auto’s. De provincie Victoria in Australië heeft zelfs het plan opgevat om in 2016 voor meer dan 60% hun energie behoefte te dekken via alternatieve energie (een waarachtig indrukkend getal).

Wij de mensen achter http://www.solarwindbioshop/com/alt-e.htm houden u graag op de hoogte van alle veranderingen, zodat u er tijdig uw voordeel mee kunt doen. Ter info: er komt ook steeds meer vraag naar mensen die in deze sector aan de slag kunnen.

Leo Verkoelen